Malé povídání o hvězdách

DSCN2334w

"Mamí, budeme spát venku?" zeptala se nejmladší dcerka. Bylo to už několikátý večer za sebou, a tak jsme vzali spacáky a karimatky a šli si lehnout na zahradu pod hvězdy. Bylo úplně jasno. Předtím jsme se již za tmy vrátili z oslav Samheinu na zámku Nižbor. Tohle byla možnost, jak si magický večer ještě trochu prodloužit.

Leželi jsme vedle sebe pod ztemnělou oblohou. Nad námi byly tisíce hvězd, jasně zřetelný pruh Mléčné dráhy. Přibití gravitací k Zemi, pohybovali jsme se s ní vesmírem jako smítka. Hlídali jsme Orionidy. V těchto dnech měly být nejčetnější. Muž měl štěstí. Mně světelný záblesk unikl, protože jsem v tu pravou chvíli řešila dcerčiny potíže se spacákem. Venkovní ležení ji brzy přestalo bavit a chtěla jinou zábavu, nejlépe doma. 

Loni koncem léta jsme pozorovali takto Perseidy. Tehdy jsme všichni viděli jeden letící meteor.

Byl to hezký zážitek pro všechny. Pokaždé jsme leželi venku asi hodinu brzy večer. V tuto dobu roje nejsou tak četné jako ve druhé polovině noci,  proto nám i jeden viděný meteor udělal radost. Čas strávený společně byl kouzelný. Děti se ptaly na hvězdy, meteory i na mimozemšťany, hledali jsme společně souhvězdí. Ze spacáků na zahradě jsme podnikli malý vesmírný výlet.

Pro mne samotnou to byl impuls k dalším motivům nikdy nekončící vesmírné řady. Na jejím začátku byly kabelky Věšení hvězd a Lanovky pro hvězdy. Ušila jsem je před více než sedmi lety. Později přibývaly další jako Měsíční velryba zachraňuje koráb, Zrození nové planetyVesmírní pulci hledají nové planetyDráhy hvězd, Ryby letí do vesmíru nebo Ptáci-hvězdonoši

1000604955_1_904871390 06128273_vuavyksysfymyt-b 10299736_gmyqvpy-b_1

Poslední dvě rozšiřují vesmírné příběhy, které se svými výrobky snažím vyprávět. Létající ryby mne napadly náhodou a nadchly mne pro svou symboličnost. Některé ryby ještě spí v klidných vodách. Ty probuzené už letí vstříc hvězdám a vesmírným dobrodružstvím. Ptáci-hvězdonoši se objevili již na jedné dřívější kabelce, ale teprve nyní jsem domyslela jejich původ. Líhnou se za jasného večera a vzlétají k obloze.Tam každý najde svou hvězdu, kterou bude celý život doprovázet, přidržovat v zobáku nebo podpírat křídly, aby nespadla z oblohy. Hvězdonošů jsou tisíce.

DSCN2372w 

DSCN2331w

Střídmější, geometrickou linii, zastupuje Dotek vesmíru.

 DSCN1904w