Tvorba podle atlasu rostlin

V létě jsem po období shánění atlasu rostlin, o němž jsem měla jen neurčitou představu, narazila na internetu na Přírodopisný atlas rostlin z roku 1899. Byl k objednání v několika málo antikvariátech, většinou už v horším stavu, a tak jsem ho nakonec ulovila na Bazoši, kde byl k prodeji z pozůstalosti. Ač starý více než 120 let, má jen mírně odřenou vazbu.

Když se mi dostal do rukou, byla jsem nadšená. Je to pro mne hotový poklad. Atlas se skládá ze dvou svazků. V jednom jsou popisy a černobílé kresby rostlin, druhý obsahuje 80 barvotiskových tabulí, na kterých je celkem 459 druhů rostlin. Krásné zpracování a propojení vědy a umění. Častěji beru do rukou druhý svazek. Pokaždé, když knihu otevírám, cítím zvláštní respekt. Je více než třikrát starší než já. Jako bych si šla pro radu k nějaké moudré prababičce.

 

Atlas je pro mne významným zdrojem inspirace. Stylizované kresby rostlin pravidelně používám jako předlohy pro nažehlovanou grafikou s rostlinnou tematikou. Důležitým mezikrokem je vždy má vlastní černobílá kresba podle atlasu.

image image image

Hotovou černobílou kresbu vyfotím a v programu na řezanou grafiku převedu do křivek. Po drobných úpravách mohu obrázek poslat do řezačky a po vyřezání nažehlit. Od léta jsem vyrobila již několik tašek, kabelek a pouzder s takto připravenými rostlinnými motivy, například tyto (dostupné k prodeji jsou první dva výrobky): 

Kouzelná louka II  Kabelka A5 Večerní louka  Obal na mobil

DSCN2474w DSCN2319w

Jak se Vám líbí?