Nahlédnutí do světa zkamenělin

Již několik let jsem v nabídce opakovaně měla šedé pouzdro zdobené trilobitem. Když se prodalo to poslední, nechtěla jsem již poněkolikáté vyrábět další se stejným motivem. Existuje přece mnoho druhů zkamenělin. Bylo načase trochu je prozkoumat.

V pracovním koutku na polici mám svého oblíbeného amonita, zkameněliny se mi vždy líbily, ale nikdy jsem se o ně blíže nezajímala.

Zpočátku jsem nevěděla, co přesně hledám. Brzy jsem na internetu narazila na úžasné litografie od Joachima Barranda. Tento původem francouzský paleontolog věnoval velkou část života výzkumu českého staršího pravěku. Poblíž středočeských Skryjí objevil velké naleziště zkamenělin z doby, kdy Čechy pokrývalo mělké moře. Výsledky svého výzkumu shrnul v rozsáhlé encyklopedii Silurský systém středních Čech, která obsahuje mnoho litografií zobrazujících prvohorní živočichy na našem území.

Stačilo mi vidět několik obrázků a už jsem nehledala nic jiného. Jeho precizní, do detailu propracované litografie, byly jako předloha pro přípravu mých grafik vhodnější než fotografie. Svět zkamenělin mne doslova pohltil, vyhledávala jsem další předlohy a kreslila podle nich stylizované kresby fixem.

 

Zdroje obrázků: https://dinosaurusblog.com/2015/08/24/kdo-byl-vlastne-ten-barrande/,  http://www.codex99.com/illustration/images/systeme-silurian.html

Pro nové pouzdro jsme si připravila hned několik nových kreseb. Nakonec jsem je dala dohromady s původním trilobitem takto:

Při prohlížení Barrandových kreseb mne obzvlášť nadchla celostránková kresba lastury. 

Zdroj obrázku: http://www.codex99.com/illustration/images/systeme-silurian.html

Nakreslila jsem podle ní zjednodušenou černou kresbu fixem. Snažila jsem se zachytit tvar včetně prasklin, které rozrušují pravidelnou kresbu povrchu a lasturu ozvláštňují.  Kresbu jsem následně upravila v počítači a poslala na řezačku.

image

Tak jsem získala úplně nový motiv na kabelku. Vyřezala jsem jej z bílé fólie a nažehlila na připravený malovaný lněný panel. Pak už zbývalo jen sešití a kabelka byla na světě.

Barrandovy kresby mne inspirovaly i pro zadání úkolu na výtvarném kroužku. Ukázala jsem je dětem a ony pak kreslily vlastní skály s trilobity a dalšími  zkamenělinami. Dařilo se jim to moc hezky.

Další kresby Joachima Barranda si můžete prohlédnout třeba na těchto webových stránkách (z nich jsem čerpala i já).

Zdroje informací a obrázků:

http://www.codex99.com/illustration/images/systeme-silurian.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Joachim_Barrande